Pages

Wednesday, November 3, 2010

Asbab ikram

Hakim tgh duduk2 kat meja study dia..sama ada duk melukis, tak pon main game kat laptop dia..tu la kerja dia petang2.. nak follow member2 main basketball, dia tak berapa minat. Ada member layan je tido petang..tp dia tak suka..sbb die pening kalo tido lepas asar nih.. kadang2 dia join jgk member2 main ragbi petang2 dkt padang.. tp petang tu, dia rasa malas pulak nak turun kot..

"Assalamualaikum," tuk tuk tuk, pintu bilik kena ketuk pulak.. aish, masuk jela..bukan ada pompuan pon kat sini..pintu tu pon mmg biasa tak kunci..orang ada ke, takde ke, takde sapa peduli..

"Waalaikumussalam " jawab Hakim sambil buka pintu. Hah, ramai pulak makhluk berkopiah kat luar ni..ape kes,tertanya pulak Hakim dlm hati..

"Nama saya Faiz...bla bla bla..lepas maghrib nnti ada majlis kat musolla ABC, jemput la datang.." tak panjang sangat dorang ckp..tu yang buat Hakim tertanya2, semangat betul dorang ni, sampai iklan bilik ke bilik..

Malam tu, ada sorang Ustaz Mahallah Abu Bakar College bagi ceramah.. cakap pasal cemana nak jadi student cemerlang..bla bla bla.. Mamat2 yang Hakim jumpa kat bilik tadi pon ada..kusyuk jer dorang layan ceramah ni.. Hakim layan je.. sambil tu belek2 henphone die yang flip2 keluaran sony ericson kaler biru.. ayah dia bagi katanya..

Selesai sembahyang Isyak, rupanya2 ada makanan..byk jgk la makanan terisi dalam polysterine kat satu sudut musolla tu..Hakim rilek je dlu..sbb dia pon blur,muka2 yang dia tengok, ramai dia tak kenal..dia pergi kat brader yang die jumpa kat bilik tadi.. " Makanan2 tu, saya boleh amik tak?" Hakim tanya...biasalah..majlis,kalo takde makan, tak sempurna la majlis tu.. makan satu2nya cara nak tarik orang..yang tadi takde masa ceramah, tiba2 ada..jadi ramai pulak time tu.."Mungkin aku tak perasan kot tadi.." fikir Hakim

"Makanan tu utk anak2 buah Ustaz tu..Malam ni zone(Setiap kolej/mahallah ada zone) dorang ada program..so, kita join jer program dorang.. tapi takpe,makan la dgn kitorang pon boleh.." Brader2 tadi dan geng2 dia kerumun ramai2 dekat beberapa dulang yang berisi nasi goreng.. dorang pon ada makanan dorang sendiri rupanya..wah! Hakim pon layan je..takde la lapar sangat perut tu..tapi bila orang pelawa, jarang Hakim menolak..
"Wah, duduk pon ada style..!" jerit Hakim dalam hati bila tgk brader2 ni duduk.. Hakim belasah duduk bersila jer.. dia tak banyak makan sangat, sebab muka2 situ dia tak kenal pon..ada sorang je yang die agak2 kenal, abang Anuar, bilik sebelah..itu la kali pertama Hakim merasa makan dalam dulang..

bukan gambar sebenar...sekadar hiasan..

 "mungkin senang nak basuh kot, tak payah banyak2 pinggan..kalo polystyrene pulak, membazir." Hakim buat theory2 bangang dia lagi.. dia banyak memerhati je masa tu.. ada benda yang menarik minat Hakim utk kenal geng2 brader ni lebih dkt..cara duduk, makan, cakap, bergurau, dsbnya.. Lepas  makan, ada mesyuarat la pulak..Hakim tak sampai hati nak blah gitu je..dia duduk join je mesyuarat dorang dengan perasaan senonong dan tak tahu ape kebenda.. Time mesyuarat ni la Hakim kenalkan diri pada geng2 brader tadi.. rupa2nya, setiap minggu dorang ada majlis camni.. Majlis fikir iman dan amal dorang ckp.."Apa menda ntah nak kena fikir2 pasal iman dan amal..iman kan dah ada, semayang pon aku buat jgk..nak fikir apa lagi.."bisik Hakim dalam hati masa tu.. tapi asbab ikram or memuliakan tetamu brader2 ni, Hakim dah terjerumus dalam satu kegiatan, yang memaksa dia bermuka tebal, gi bilik orang lepas maghrib cerita pasal kehebatan Allah, kepentingan usaha utk iman dan amal dia, ikut Sunnah Nabi saw..ikutkan hati dia masa tu, macam2 menda lagi dia boleh buat daripada dok ziarah orang cerita pasal agama..borak ngan member pasal game lagi mudah dari nak cerita tentang akhirat nih(masa ni blum kenal dota)..sebab tu la,kalo dia rajin (Hakikatnya, pilihan Allah), dia pergi..kalo tak,dia lepak bilik je..lagi banyak yang die malas kot.. sok2 lusa, ada la brader2 yang dtg ziarah.. oh!

Point cerita diatas, ikram muslimin penting dalam usaha da'wah (salah satu sifat sahabat r.hum).. Dengan pelawa makan sama2 pon, hati manusia seperti Hakim boleh terkesan walau tidak sesiapa pon yg da'wah atau 'tasykil' dia.. Allah bagi hidayah dgn asbab yang pelbagai.. sama2 azam utk jd asbab hidayah Allah pada orang lain.. doakan si Hakim..

2 comments:

  1. ABC college tu yg di Matrik UIA PJ tu ke?

    ReplyDelete
  2. ha a... Abu Bakar College..z76 belajar UIA jgk ke?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...